Borrfunktioner

 

 

Borrkrafter
När du borrar ett hål finns två påverkande krafter med olika riktning: Borret vrids och avverkar med sin vassa, spiralformade skär materialet (vridmoment) - och du själv lägger an ett tryck mot borrhålet som driver in borret (tryckkraft). Vid slagborrning hjälper maskinen dig att lägga an tryck genom att slå på borret. Det ger bättre avverkning i hårda material som betong.

Slaggeneratorn
Slagborrmaskiner har - som namnet antyder - en slaggenerator som man kan slå på vid borrning i mycket hårda material som betong och sten. En särskild mekanik i transmissionen slår på borrchuck och borr med upp till 48 000 slag per minut beroende på varvtal - och hjälper dig på så vis i arbetet. OBS! Även om slagborrmaskinen är en universalmaskin, så är slaggeneratorn bara tänkt för borrning i väggar, tak och golv. När du borrar i trä, metall, tegel eller ömtåliga material, ska du slå av slaggeneratorn. Det samma gäller vid skruvning, slipning och polering.

Mekanisk varvtalsbegränsning
Vid borrning i ömtåliga material underlättar det om man kan begränsa maxhastigheten. Därför har många huvudbrytare ett litet vred i brytargreppet. Vredet gör så att huvudbrytaren inte kan föras hela vägen bakåt. Ju mer du drar åt vredet, desto kortare blir den så kallade reglervägen och desto mindre maxhastigheten. OBS! Om din maskin har ett sådant vred och du tycker att effekten är otillräcklig: kontrollera vredinställningen innan du skickar maskinen på reparation. Ofta har maskinen mindre effekt eftersom man vid senaste användningen begränsat varvtalet.

Elektroniken
Moderna slagborrmaskiner är elektroniskt varvtalsstyrda. Som användare märker du att huvudbrytaren fungerar som gaspedalen i en bil: Ju mer du trycker in den, desto snabbare roterar borrchuck och verktyg.

Elektronisk varvtalsbegränsning
På de större BOSCH slagborrmaskinerna styrs inte varvtalet mekaniskt med ett vred, utan begränsas elektroniskt med Power-Control. BOSCH PSB 1000 RPE, PSB 750-2 RPE och PSB 1200-2 RPE har till exempel den funktionen och en inställningsratt upptill på maskinen. Om skjutomkopplaren står vid borrsymbolen, kan du välja varvtal med inställningsratten.

Elektronisk momentbegränsning
På maskiner med Power-Control kan du välja om du vill ha maximalt varvtal eller maximalt vridmoment. Momentbegränsning är till exempel viktig när du drar skruv i trä: Då undviker du automatiskt att skruven dras för hårt. Den förlorar då sin spännkraft och håller inte längre. Även om du ska dra flera skruvar lika, så är momentbegränsningen till stor hjälp. Dessutom fungerar Power Control som en säkerhetskoppling: Om borren fastnar, slungas inte maskinen runt. På så vis förhindrar Power-Control att borren går av, att materialet fläks upp eller att transmissionen skadas. Ställ skjutomkopplaren vid skruvsymbolen och justera vridmomentet med inställningsratten.

2-lägesväxel
Många av BOSCH slagborrmaskiner har en växel med två lägen. Den fungerar som växellådan på en bil: Lågt varvtal med stor kraft på första växeln, högt varvtal och mindre kraft på andra. På andra växeln är förhållandet mellan hastighet (varvtal) och kraft (vridmoment) ungefär detsamma som på en 1-växlad maskin. Genom att växla ned till första växeln får du ett högre vridmoment. Det har du nytta av till exempel när du ska skruva i grov skruv, använder borrkronor och rör om. På första växeln går sådana arbeten snabbare och blir av högre kvalitet. Därför har framförallt effektstarka slagborrmaskiner oftast två växlar.

 tillbaka till sidans början