Plugg, skruvar etc.

Skruvar du samman två arbetsstycken, så kan du till skillnad
mot limning och spikning dela på styckena igen utan att skada dem.

På samma sätt som du vid borrning måste välja borr efter material, så måste du använda skruvar som är lämpliga för det material du arbetar i: Till trä och spånplattor har man andra skruvar än till tunnplåt - fast båda skruvtyperna kan dras i utan gängning i stycket. Maskinskruvar används däremot med passande muttrar eller skruvas i gängade hål.

Om du ska fästa något i taket eller på väggen, så behöver du förutom skruv även plugg. Den ger säkert fäste. Pluggen pressas in i hålet efter att du har borrat det. Följande förhållande gäller mellan borr och pluggstorlek: Pluggdiametern motsvarar borrdiametern. Ett undantag från regeln gäller mycket mjuka byggmaterial. Då gäller formeln:
Pluggdiametern - 1 mm = borrdiametern.
Pluggen håller då bättre.

Klassikern bland pluggarna är allroundpluggen i plast,
bland fackfolk kallas den även standardplastexpander. I tegel vidgar den sig, i hålväggar eller bakom plattorna i väggar av gips eller träskivor så låser den fast skruven när den skruvas in.

Det finns även andra pluggar som passar infästningar i hålrum, t.ex. vipp- eller fjäderexpandrar i plast eller gipsexpandrar i metall. De har en större lastupptagningsyta och kan fördela de påverkande krafterna bättre än en allroundplugg i plast som har mer punktformig yta. Om du ska fästa något tungt i taket eller på väggen, så bör du använda någon av de här specialpluggarna.

Givetvis måste även skruv och plugg passa ihop. Vilken skruvdiameter och -längd som passar pluggtypen står på pluggförpackningen.

 

Skruvdragning

Pluggförsänkning

Olika typer av plugg

Tillbaka till början på sidan